Zondag 6 mei: Memorial Ride-Out Ereveld Bloemendaal

Zoals elk jaar gaan we ook dit jaar weer samen met de motor op pad om de gevallenen te herdenken van de Tweede wereldoorlog. Dit jaar staan we stil bij mensen uit het verzet, die met het geven van hun leven hebben bijgedragen aan onze vrijheid. Vorig jaar kon ik zoals altijd vele enthousiaste leden begroeten en ook dit jaar verwacht ik weer een grote belangstelling voor deze mooie en inmiddels traditionele rit. We gaan rijden op de eerste zondag na de Nationale dodenherdenking van 4 mei 2018 en wel op zondag 6 mei 2018.

Ik hoop om ca 10.00 uur te vertrekken, afhankelijk van de hoeveelheid deelnemers zullen we – naar verwachting – gaan rijden in twee groepen.

De route is ongeveer 95 kilometer rijden, veelal over (smalle) binnenwegen. Ik hoop dat er ook nog wat valt te zien van de kleurenpracht van onze Hollandse bloemenvelden. Onderweg drinken we – na ca 1 uur rijden – voor eigen rekening een kop koffie met iets erbij om daarna door te rijden naar Overveen. Hier zullen we om ongeveer 13.00 uur arriveren. Na het parkeren van de motorfietsen lopen we naar het ereveld voor de kranslegging van ons Chapter. Na een korte ceremonie heeft iedereen nog voldoende tijd om in alle rust het ereveld te bekijken en met respect de gevallenen te herdenken.

Hierna is iedereen vrij in beweging. Zandvoort ligt op zeer korte afstand rijden en hier kan men naar behoefte nog iets eten en/of drinken in het centrum of zich ergens langs de boulevard verpozen bij een van de vele viskramen.

Ereveld Bloemendaal

De erebegraafplaats of ereveld Bloemendaal is gelegen in de Kennemer Duinen in de gemeente Overveen. Hier liggen 372 Nederlandse verzetsstrijders begraven, onder wie Theo van Gogh, Walraven van Hall, Johannes Post, Marinus Post, Hannie Schaft, Johan Brouwer, Willem de Tello, en Gerrit Jan van der Veen. De slachtoffers zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers op verschillende plaatsen in de Kennemer duinen begraven, na daar of elders te zijn gefusilleerd.

Op in totaal 45 locaties in de duinen zijn 422 slachtoffers gevonden. Van hen zijn 347 herbegraven op de Erebegraafplaats Bloemendaal; de overigen zijn bijgezet in een familiegraf, of zijn herbegraven in de gemeente van herkomst. De graven op het ereveld staan in 41 grafvakken. Deze grafvakken komen overeen met de groepsgraven die de Duitse bezetters in de duinen hadden gecreëerd. De 2,5 meter hoge urn bij de ingang is ontworpen door Oswald Wenckebach. De urn bevat as van 81 verzetsmensen die in 1944 zijn gecremeerd in het crematorium Westerveld in Driehuis. Ook bevat de urn as uit de verbrandingsoven van concentratiekamp Vught.

Organisatie: Gerard Schoonderbeek

Startlocatie: zie Nieuwsbrief

Verzamelen: zie Nieuwsbrief

Vertrek stipt om: zie Nieuwsbrief

Sponsoring DealerMotorsaloon Amersfoort

ACTIVITEITENKALENDER

May 27
Sun

Charity Ride-Out 27-5

Zoals gebruikelijk sluiten wij ook dit jaar onze charity activiteit weer af met een mooie Charity ride-out. Dit keer is ons Charity doel: Woongroep Amervoorde. Dit is een wooninitiatief voor jongeren met een beperking. Voor de huisvesting en… Lees meer
Jun 03
Sun

LOH Ride-Out Op zoek naar het witte goud

De asperge is al ruim 5000 jaar een geliefd gewas. Niet alleen als groente, maar ook als geneeskrachtig kruid en als versiering. De oudste bewijzen van het gebruik van asperges zijn gevonden in de piramide… Lees meer
Jun 08
Fri

HOG Benelux Rally Ride-In

Ook dit jaar organiseren we weer de intussen traditionele jaarlijkse Ride-In naar de Benelux H.O.G. Rally. Van 8 tot 10 juni 2018 wordt deze georganiseerd door twee zuidelijke chapters, te weten het Luxemburg Chapter en… Lees meer
Jun 17
Sun

Zoek de Opperdoes Ride-Out

Ga je mee op zoek naar de opperdoes? Dit jaar gaan we een mooie Ride-out maken door de streek waar dit aardappeltje zijn naam aan dankt. We vertrekken om 11 uur op aardappeljacht. De rit… Lees meer
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief