LOH City Winter Walk Leiden

Ons eerste lustrum! Voor de 5de keer op rij organiseren wij onze jaarlijkse wandeling. Na het succes van de vorige jaren in Amersfoort, Haarlem, Delft en Brielle is dit jaar de keus op Leiden gevallen.

De geschiedenis van Leiden gaat ver terug. Aan het eind van de vijftiende eeuw was Leiden de grootste stad van het graafschap Holland. Leiden sloot zich in 1572 aan bij de Nederlandse opstand tegen de Spaanse overheersing en werd door de Spanjaarden belegerd.
De inwoners vielen ten prooi aan ziekte en honger en bijna was Leiden in handen gevallen van de Spanjaarden. Op 3 oktober 1574 vluchtten de Spaanse troepen. Nog steeds vieren de Leidenaars elk jaar op 3 oktober het Leids Ontzet. De viering is inmiddels uitgegroeid tot een groot tweedaags feest met muziek, een grote kermis, vuurwerk en het gratis uitdelen aan de bevolking van haring en witbrood. Niet alleen dit grote feest is een uitvloeisel van het Spaans beleg, het verhaal gaat dat Leiden als beloning voor het heldhaftig verzet in 1575 de universiteit kreeg. Overal in de stad duiken de sleutels op. Dat is al zo sinds 1293, toen op de officiële documenten van de ‘stadt Leyde’ steeds vaker een stadszegel verscheen met daarop Petrus. In zijn hand draagt de apostel een sleutel. Petrus (Sint Pieter) is de schutspatroon van Leiden. De beroemdste kerk van de stad draagt zijn naam, de Pieterskerk.

Dit en nog veel meer verhalen uit de historie wordt tijdens onze wandeling verteld door de gids.

Verdere details over verzamellocatie en tijden volgt per speciale LOH-Nieuwsbrief aan het begin van 2020

Sponsoring DealerMotorsaloon Amersfoort

ACTIVITEITENKALENDER

Feb 27
Thu

GPS Workshop

Meer info volgt zsm! Lees meer
Mar 11
Wed

Technische Info & Safety avond

Meer info volgt zsm! Lees meer
Mar 13
Fri

LOH On Route

Meer info volgt zsm! Lees meer
Mar 22
Sun

Open House & New Members Day Ride-Out

Meer info volgt zsm! Lees meer